Wat is ionisatie?

Ionisatie is een natuurlijk of kunstmatig proces waarbij atomen of moleculen elektrisch geladen worden door het verlies of de toevoeging van elektronen. Dit proces resulteert in de vorming van ionen, die positief geladen (kationen) of negatief geladen (anionen) kunnen zijn, afhankelijk van of ze elektronen verliezen of winnen.

20% minder ziekteverzuim
97% minder risico virusoverdracht

Waarom een ionisator
belangrijk is voor schone lucht

Elke minuut adem je ongeveer twaalf tot vijftien keer in en uit. Schone en zuivere lucht is van levensbelang, maar binnenshuis bevatten de luchtdeeltjes vaak schadelijke stoffen zoals fijnstof en ultrafijnstof. Vooral deeltjes kleiner dan 2,5 micrometer kunnen diep in je luchtwegen en longen terechtkomen en leiden tot hart-, vaat- en longaandoeningen. Luchtreinigers van Progenion, met behulp van ionisatietechniek, voegen negatieve ionen aan de lucht toe. Deze negatieve ionen zuiveren de lucht en hebben positieve effecten op je gezondheid. Lees verder om te ontdekken waarom een ionisator essentieel is voor een gezonde leefomgeving.

Negatieve ionen
en hun kracht

Negatieve ionen zijn elektrisch geladen deeltjes in de lucht die ongezonde stoffen neutraliseren die we inademen en die een negatieve invloed hebben op ons welzijn. Deze ionen zijn geurloos, smaakloos en onzichtbaar, maar we vinden ze in vochtige omgevingen zoals bossen, watervallen en bergen, waar ze in overvloed aanwezig zijn. Na onweersbuien voelen mensen zich vaak opgefrist omdat triljoenen negatieve ionen worden geactiveerd, wat zorgt voor een gevoel van positieve energie.

De kracht van ionen
in het algemeen

Ionen zijn moleculen die een elektrische lading hebben verkregen of hebben afgegeven. Ze ontstaan in de natuur door zonlicht, straling, bewegende lucht en water. In de natuur komen negatieve ionen veel voor, maar in huizen en kantoren veel minder. Negatieve ionen ontstaan bijvoorbeeld vaak tijdens onweersbuien in de lente en hebben positieve effecten op ons welzijn. Ze versterken de weerstand, vergroten het concentratievermogen en verbeteren de levensvreugde.

Effect van Ionen
op mensen

Negatieve zuurstofionen uit de lucht zijn cruciaal voor onze stofwisseling. Het lichaam verbrandt voedingsstoffen met behulp van zuurstof, en negatief geladen zuurstof is biologisch actief. Een tekort aan negatieve zuurstofionen kan leiden tot nervositeit, depressie, vermoeidheid, slaapproblemen en lagere weerstand. Daarom zijn ionisatoren belangrijk, vooral in stedelijke en drukke gebieden.

Negatieve ionen
en allergieën

Een luchtreiniger met ionisator vermindert allergenen in de lucht, waardoor allergische reacties verminderen. Negatieve ionen kleven zich vast aan allergene deeltjes in de lucht en voorkomen dat deze je luchtwegen bereiken. Dit vermindert irritaties in de keel, oren en ogen, waardoor je weer volop van je dag kunt genieten.

Kortom, een ionisator is cruciaal voor schone lucht, een gezonde leefomgeving en welzijn. Bij Progenion begrijpen we de kracht van negatieve ionen en bieden we luchtreinigers die je helpen om van schone lucht te genieten, waar je ook bent.

Het aantal negatieve ionen per cm3 op verschillende plaatsen bedraagt:

Deze informatie geeft een overzicht van het aantal negatieve ionen per kubieke centimeter (cm³) op verschillende locaties. Het aantal negatieve ionen in de lucht kan variëren afhankelijk van de omgeving en de aanwezige natuurlijke elementen. Hier is een uitleg van de genoemde locaties:

Waterval en bos: 50.000 per cm3

Dit zijn natuurlijke omgevingen met veel beweging van water, zoals watervallen, en veel planten. Deze locaties hebben over het algemeen de hoogste concentratie negatieve ionen in de lucht, met ongeveer 50.000 per cm³. De beweging van water en de aanwezigheid van planten kunnen het aantal negatieve ionen verhogen.

Bergen en zee: 5.000 per cm3

Bergachtige gebieden en kustgebieden met de zee in de buurt hebben nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid negatieve ionen in de lucht, ongeveer 5.000 per cm³. Hoewel minder dan watervallen en bossen, zijn deze locaties nog steeds gunstig voor de luchtkwaliteit.

Stadsrand, weide, veld: 700-1.500 per cm3

Dit zijn meer landelijke of voorstedelijke gebieden met wat groen en open ruimtes. Hier vind je doorgaans 700-1.500 negatieve ionen per cm³, wat een behoorlijke hoeveelheid is en bijdraagt aan schonere lucht.

Stadspark: 400-600 per cm3

Binnen stadsomgevingen met parken kun je nog steeds een redelijke concentratie negatieve ionen vinden, ongeveer 400-600 per cm³. Parken bieden vaak groen en bomen, wat de luchtkwaliteit verbetert.

Trottoir: 100-200 per cm3

Dit vertegenwoordigt de stedelijke omgeving met verharde straten en weinig groen. Het aantal negatieve ionen is hier lager, ongeveer 100-200 per cm³.

Woning in binnenstad: 40-50 per cm3

In stedelijke gebieden met veel gebouwen en verkeer is het aantal negatieve ionen laag, ongeveer 40-50 per cm³.

Gesloten kantoor met airco: 0-25 per cm3

In afgesloten kantoren met airconditioning en weinig natuurlijke ventilatie is het aantal negatieve ionen meestal minimaal, ongeveer 0-25 per cm³.

Conclusie

Deze informatie benadrukt het belang van blootstelling aan negatieve ionen in verschillende omgevingen. Locaties met meer groen, bewegend water en open ruimtes hebben over het algemeen een hogere concentratie negatieve ionen, wat kan bijdragen aan een gezonder binnenklimaat en een beter welzijn. In stedelijke omgevingen en gesloten gebouwen kan het aantal negatieve ionen aanzienlijk lager zijn.

Wat anderen zeggen

Een verademing voor mijn allergiesymptomen!

De LightAir IonFlow luchtreiniger heeft mijn leven veranderd. Mijn allergieën waren altijd een last, maar sinds ik deze luchtreiniger gebruik, heb ik veel minder last van allergische reacties. Een echte gamechanger!

Sarah

Schone lucht in huis dankzij LightAir

Onze LightAir luchtreiniger zorgt voor schone en frisse lucht in huis. Het maakt ons huis veel aangenamer om in te wonen, vooral voor onze astmatische zoon

Familie De Vries

Geen stof meer in mijn kantoor

Als ondernemer werk ik veel vanuit huis. De LightAir IonFlow luchtreiniger heeft geholpen om de stofniveaus in mijn kantoor te verminderen. Mijn werkplek is nu veel schoner en gezonder.

Peter

Onzichtbare bescherming

Ik houd van de LightAir luchtreiniger omdat hij onzichtbaar werkt. Het voelt alsof er een extra beschermingslaag in mijn huis is tegen virussen en allergenen

Emily

erfect voor mijn kleine appartement

Als stadsbewoner met een klein appartement was ik op zoek naar een compacte luchtreiniger. De LightAir IonFlow past perfect en maakt echt een verschil in de luchtkwaliteit.

Tim

Betrouwbare prestaties

De LightAir IonFlow luchtreiniger heeft me nooit in de steek gelaten. Hij blijft effectief werken en ik merk echt dat de luchtkwaliteit in mijn huis is verbeterd.

Jan